Kapr na vodítku

Tímto článkem bych se rád zaměřil na montáže používané ke sportovnímu lovu ryb a důsledky jejich použití. Nechci zde preferovat žádný rybí druh  a proto se budeme soustředit na sportovní rybaření jako takové. Na trhu s rybářským vybavením, v knihách, DVD či časopisech nalezneme návody na mnoho různých montáží, které by rybě měly umožnit volný pohyb po jejím utržení z kmenového vlasce. Ale ne vždy je tomu tak!

Dokazuje to obrázek přiložený k tomuto článku. Je mnoho rybářů, kteří o sobě tvrdí, jak jsou sportovní, ale zamysleli se někdy nad svou montáží i z druhého pohledu? Ne pouze z pohledu chycení dané ryby a péče o ní na břehu. Zeptali se také, co se bude s montáží dít v případě, že ryba zajede do vázky, případně přetrhne kmenový vlasec?

 

kapr-voditko1

 

Vždy bychom měli brát v úvahu místní podmínky, kde ryby hodláme lovit. Co se pod vodou nachází. Stromy, křoví, pařezy, větve, zbytky těžebních strojů, lana? Jako potápěč jsem se setkal i s kostrou křesla, odpadkovým košem, nákupním pojízdným košem, několika jízdními koly. Podobných,  lidmi odhozených odpadků je ve vodě hromada. Tomu musíme přizpůsobit své montáže.

 

kapr-voditko3

 

V běžné rybařině se nejčastěji setkáme s ostatky stromů, pařezů, rákosem, či stulíky. Když nám ryba zajede do těchto vázek a zamotá se do nich, tak nám bohužel často praskne kmenový vlasec. Pak už je vše jen na náhodě, zdali se ryba dokáže zbavit háčku či nikoliv. Pokud používáme šokový vlasec či šňůru a ryba se zamotá do vázky, naděje na přežití se snižují. Pokud se jedná o dravou rybu, tak při zažrání nástrahy dojde prakticky k 100% úhynu ryby. Co se týká kaprových ryb, tak existuje větší šance ryby na přežití, ale pořád se dá všemu předcházet použitím montáží, které za sebou ryba nebude vláčet.

 

kapr-voditko2

 

Na obrázku je montáž zvaná „helikoptéra“, oblíbená pro daleké hody. Tato montáž se zdá být velmi bezpečná při ztrátě ryby, ale ve skutečnosti tomu tak vůbec není. Stejně tak i při lovu s bezpečnostní závěskou. Stačí si představit, co se stane při přerušení kmenového vlasce, pokud je za ním ještě šoková šňůra. Ryba za sebou vláčí několik metrů „šokovky“. Někteří rybáři dávají cca 2-3 délky prutu, což je třeba 10 m.

Pravděpodobnost uváznutí takto dlouhého vlasce či šňůry je obrovská!

Proto se, prosím, vždy pořádně zamyslete nad tím, co vlastně u vody chcete dělat. Každý by se měl zamyslet a představit si situaci, jak je ryba týdny zamotaná někde ve stromě a pomalu čeká na svoji smrt!

Kapr na obrázku měl obrovské štěstí, že jsem nad ním zrovna šnorchloval se svojí mamkou a všimli jsme si, že v hejnu kaprů je jeden s utrženou montáží v tlamě. Po jeho spatření jsem neváhal ani vteřinu, dal jsem foťák mamce a vrhnul jsem se za kaprem. Podařilo se mi ho dohonit a po podvodním boji ho i „zdolat“. Jakmile jsem si ho přiložil na tělo, tak se ryba absolutně uklidnila, jako by pochopila, že mu pomáhám. Háček si nechal naprosto v klidu vyndat a spokojeně si odplaval do svého živlu. Kapr vážil mezi 8-10 kg. Před několika lety jsem řešil podobnou situaci, ale se štikou. Naštěstí se stejným výsledkem.

Berte prosím proto na zřetel, také druhou stránku sportovního rybaření. Nejen ulovení ryby a péči o ní na břehu, ale i situaci, kdy se může ryba utrhnout a s montáží nám zajet do temných koutů své domoviny.

 

Tomáš Miny Minařík, Mydive.cz

Zpět do obchodu